Алфа БК Универзитет
АЛФА БК Универзитет на 13. Фестивалу науке
 • вебсајтови
  факултета
Алфа БК Универзитет / Инфо / Вести / АЛФА БК Универзитет на 13. Фестивалу науке

АЛФА БК Универзитет на 13. Фестивалу науке

ВЕСТ, 09.12.2019

Овогодишњи Фестивал науке, који представља највећи догађај који се бави промоцијом науке и образовања у региону, завршен је јуче на Београдском сајму. Током четири дана, научна забава, чији је циљ био разоткривања митова, окупила је више од 600 научника и научних демонстратора из земље и света, међу којима су били и студенти и професори Факултета информационих технологија и Факултета за математику и рачунарске науке нашег АЛФА БК Универзитета.

О Фестивалу науке

Пре 13 година на иницијативу уметничко-продукцијске групе ''Ноћ музеја'', организован је први Фестивал науке, који је убрзо постао највећи догађај који се бави промоцијом науке и образовања у нашој земљи и региону. Препознат од почетка као догађај од изузетног значаја, покровитељство је добио од Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Секретаријата за образовање и дечију заштиту Града Београда, Ректората Универзитета у Београду, Центра за промоцију науке, и страних амбасада. Стога је постао пуноправни члан Европске научне мреже за промоцију науке (EUSEA), у чијем је саставу преко 40 земаља. 

Фестивал науке је замишљен као манифестација која има за циљ да преко демонстрација  научних експеримената, опита, задатака, укаже посетиоцима на важност науке као неодвојивог дела свакодневног живота, а опет са друге стране да афирмише младе научнике као највећу снагу наше земље. Сваке године, сви представници основних и средњих школа, на Фестивалу добијају и носе титуле почасних амбасадора науке. Њихова мисија је, да до одржавања следећег Фестивала, буду активни промотери науке, преко посебно осмишљених едукативних радионица и програма намењеним за њихове вршњаке и одрасле. Поред њих, студентима београдских универзитета, додељена је улога промотера науке најширем аудиторијуму, чиме своје матичне факултете стављају у улогу партнерских инаституција, које за циљ имају да, преко научних изложби, панел-дискусија, предавања, интерактивних едукативних радионица,  представе значај науке и општег образовања у развоју и снази једне друштвене заједнице.

 Ове године, на 13. Фестивалу науке, Алфа БК универзитет, као једини приватни универзитет, имао је част да представи студијске програме Факултета информационих технологија и Факултета за математику и рачунарске науке. Студенти ова два факултета су преко едукативних радионица, презентација, логичких задатака и квизова, на креативан наичин афирмисали  науку и њен значај у савременом друштву. На задату тему ''О бесконачности'', подељени по групама, студенти су систематизована стечена знања представили у научним областима, информатике, математике, рачунарства, одговарајући на питања о : бесконачним варијантама ''For and while'' петљи, математичким и филозофским аспектима бесконачности и тајнама фрактала. Тиме су студенти Алфа БК универзитета преузели на себе улогу промотера науке најширем аудиторијуму, чија ће мисија, бити да представљене радионице на Фестивалу реализује по средњим школама града Београда и целе Србије.

Циљ учествовања Алфа БК универзитета на 13. Фестивалу науке

Алфа БК универзитет се као први приватни универзитет на 13. Фестивалу науке, представио са студијским програмима Факултета информационих технологија и Факултета за математику и рачунарске науке. Као два најпрестижнија студијска програма Алфа БК универзитета, који образују квалитетне стучњаке из области информационих технологија, математике и рачунарских наука, са циљем да исти, својим знањем и деловањем унапреде наше друштво, професори и наставни кадар са ова два факултета су у сталном настојању да се изванредним научним резултатима позиционирају као носиоци и учесници домаћих и међународних пројеката. У овој мисији су се истакли декан Факултета информационих технологија доц. др Лазар Копања и асистент Стефан Поповић, представљајући се ове године прво на VI Фестивалу науке у Футогу (13.06.2019.године) који је посебно подржан од стране Друштва физичара Србије и који обухвата све узрасне категорије. На овом Фестивалу се сваке године промовишу научна мултидисциплинарна открића из области физике, хемије, информатике и рачунарских наука, са акцентом на темате посвећене климатским променама и очувању животне средине. Професори Алфа БК универзитета су одржали предавање на тему „Примена Ардуина у мерењу метеоролошких података“, чиме су се афирмисали заједно са професорима ПМФ из Новог Сада.  Ово представљање Алфа БК универзитета је био улаз на мала врата за тек тада у најави Фестивал науке у Београду.

На расписаном конкурсу за учешће на 13. Фестивалу науке у Београду, од 05. до 08.12.2019. године, вођени претходним искуством из Новог Сада, професори Алфа БК универзитета су презентовали тему пројекта ''О бесконачности'', чиме су одговорили на захтеве комисије и тиме били укључени у програмску сесију Фестивала под називом ''Занимљивости''. Као носиоци пројекта (доц. др Лазар Копања, асистент Стефан Поповић и Александар Јоксимовић) испуњавањем постављених услова главног организатора и својим афирмативним ангажманом, Алфа БК универзитету је по први пут, као првом и на Фестивалу науке једином приватном Универзитету, уступљена бесплатна котизација и додељен штанд од 80 метара квадратних. Тако се Универзитет нашао у друштву реномираних институција (факултета и института) не само из наше земље, већ и из иностранства.  На челу са деканом Факултета информационих технологија доц.др Лазаром Копањом формиран је тим од наставног кадра и студената прве године Факултета информационих технологија и Факултета за математику и рачунарске науке.

Циљ учествовања и представљања Алфа БК универзитета са акцентом на Факултет информационих технологија и Факултет за математику и рачунарске науке је био да се истакну свеопшта систематизована стечена знања наших студената у научним областима, информатике, математике, рачунарства. Посетиоци Фестивала (потенцијални студенти АЛФА БК универзитета) на основу пропагандног материјала и радионица које су организовали наши студенти у сарадњи са професорима, имали су прилику да се информишу о студијским програмима које могу студирати на нашем Универзитету. На основу индивидуалног искуства студената АЛФА БК Универзитета, потенцијални студенти упознали су се са начином студирања, као и са могућностима које им пружају наше студије. Поред наведеног. посетиоцима су предочене и  могућности стипендирања и одрађивања праксе у многим домаћим и иностраним фирмама. С једне стране лежерним, а с друге, професионалним ставом, посетиоци су  могли закључити да су им врата нашег Универзитета, увек, отворена и да се, како преко друштвених мрежа и сајта, тако и боравком на Универзитету, увек могу упознати са начином рада.

DSC_0296

Опис радионица студената Алфа БК универзитета

 1. Бесконачне варијанте ''For and while'' петљи

Овом радионицом су студенти прве године Факултета информационих технологија, на врло креативан начин представили бесконачност у програмирању. Како би се олакшао рад програмера, прибегава се једном виду бесконачних радњи из које настају цикличне петље. (FOR,WHILE,DO WHILE). Бесконачност у математици, филозофији, теологији, технологији, није искуствен, опипљив и спознајни  појам, колико је заправо мисаони појам. Студенти су укључивали посетиоце Фестивала науке, посебно средњошколце из математичких гимназија, да уз обављање посебних програмерских радњи на рачунару креирају своје ''For and while'' петље којима се бесконачно исписују на екрану задате рачунарске радње.   

 1. Математички и филозофски аспекти бесконачности

Ова радионица је посвећена питањима шта је бесконачност, од самог појма који се користи у математици, филозофији, теологији и свакодневном животу. Студенти Факултета информационих технологија и Факултета за математику и рачунарске науке су преко логичких задатака посетиоцима указивали на бесконачност у математици, која је повезана са величинама (бесконачно велика и мала величина) које се своде на нулу. Посетиоцима Фестивала науке, првенствено најмлађима, је преко посебно осмишљених презентација и анимираних кратких клипова представљен лик чувеног енглеског матиматичара Џона Волиса, који је саму математичку раван доживљавао као „бесконачни низ паралелних линија“, чиме је поставио као математички број. 

Након трога су уследили занимљива објашњења наших студената о потенцијалној и актуелној бесконачности, Фибоначијевом низу, фракталима, троуглу Сјерпинског, особинама лимеса и конвергентном низу, вредностима функције (граничним вредностима), асимптотама (правама чија се функција приближава бесконачној тачки). Како би све ово било још занимљивије и разумљивије деци, видео клипове и презентације је пратила тактилна радионица са 3Д моделима троугла Сјерпинског, фрактала, цртеж Фибоначијевог низа и посебна слагалица инспирисана асимтотама и граничним вредностима.

 • Бесконачна тајна фрактала ( тактилна радионица са 3Д моделима )
 • Бесконачност за свакога (TWIST игрица узпримену програма компјутера)
 • Разоткријмо бесконачност ( тактилна радионица са 3Д моделима )
Program Festival nauke (1)

Планови

Учешћем по први пут на овогодишњем 13. Фестивалу науке, створиле су се погодне могућности, али исто тако су се отворили бројни видици веће афирмације Алфа БК универзитета у нашој јавности. Декани, професори и комплетан наставни кадар би требао што више да се укључује и аплицира на пројекте, којима ће се научно-истраживачки рад промовисаити и на најбољи начин презентовати знања и вештине наших професора, а које студенти Алфа БК универзитета стичу током студија.
У жељи да будемо ПРВИ, настојаћемо да за сада најбољу генерацију студената, коју има Факултет информационих технологија и Факултет за математику и рачунарске науке, што више укључимо у едукативни рад и да преко целе године имају активности у средњим школама и гимназијама, а за чији приступ ће им помоћи и/или додатним афирмативним ангажовањем управо омогућити професори који су им све вештине и знања пренели. Стога маркетинг тим ће у план за следеђу годину уврстити предлоге које су професори истакли ради што бољег уписа студената на Алфа БК универзитет и настојати да се они на најпрофесионалнији начин реализују.

IMG_20191206_144447

Студенти Алфа БК универзитета који су представили своје Факултете на најбољи начин и на које смо посебно поносни

Факултет инфомационих технологија:

 1. Војин Тањевић, 1.год.
 2. Вељко Срђевић, 1.год.
 3. Немања Мосуровић, 1.год.
 4. Илија Милошевић, 1.год.
 5. Стефан Михајловић, 1.год.
 6. Огњен Матић, 1.год.
 7. Марко Вујовић, 1.год.
 8. Дејан   Анђелковић, 1.год.
 9. Марко Коњик, 1.год.
 10. Марко Медојевић, 1.год.
 11. Бојана Цвијетичанин, 1.год.
 12. Нина Ђурчић, 1.год.
 13. Александра Лекић, 1.год.
 14. Марко Перић, 1.год.
 15. Давид Киш, 3. год.
 16. Александар Антић, 3. год.
 17. Лука Јовичић, 3. год.
 18. Ненад Никић, 4. год. 

Факултет за математику и рачунарске науке

 1. Мирко Димитријевић,  2. год.
 2. Тања Тошић, 2. год.
 3. Сара Матовић, 2. год.
 4. Милица Ковачевић, 2. год.
 5. Милица Трајковић, 2. год.
 6. Дејана Ћургуз, 2. год. 

Факултет за менаџмент у спорту 

 1. Андрија Милетић, 3. год.
 2. Кристина Митровић, 3. год