Алфа БК Универзитет
Доказани кошаркашки стручњак добио титулу почасног доктора наука Алфа БК универзитета
  • вебсајтови
    факултета
Алфа БК Универзитет / Инфо / Вести / Доказани кошаркашки стручњак добио титулу почасног доктора наука Алфа БК универзитета

Доказани кошаркашки стручњак добио титулу почасног доктора наука Алфа БК универзитета

ВЕСТ, 23.02.2018

Савет Алфа БК Универзитета доделио је данас Драгану Раци, нашем истакнутом тренеру, титулу почасног доктора наука тог универзитета.

Титула је Раци додељена у пристуству кинеске делегације, чланова Савета, представника спорта у Србији и студената.

Професионалну тренерску каријеру Драган Раца врло успешно је остварио на Кипру, као и у Либану, али и у Кини у којој и данас ради. Предводио је кошаркашки тим кипарског АЕЛ Лимасол и Апоел Никозија, као и тим либанског Хекмех-а.

Године 2002, од стране Фибе, проглашен је за новајлију тренера у Европи, а 2005. године Фиба га је прогласила за најбољег стручњака у клупским такмичењима под њеним окриљем. 

Кошаркашку репрезентацију Либана водио је на првенствима Азије 2007. и 2009, и са њом је освојио сребрену медаљу на првенству 2007. Иако је на првенству 2009. са репрезентацијом заузео четврто место, награђени су вајлд картом и тако добили позивницу за учешће на ФИБА Светском првенству 2010. године.

Запажена тренерска достигнућа остварио је предводећи кинеске кошаркашке клубове „Фри Мен ХБЛ“, ( 2010 -  2012 ) и „Флај Драгонс“, ( 2013 , 2014 ).

Титула му је додељена због изузетног доприноса у области спорта, спортског менаџмента, тренажне технологије, универзитетске едукације у области наука о спорту, као и због хуманитарних  активности на територији Европе, Азије, Америке.

Раца је после додељеног му звања почасног доктора наука, од стране ректора Славка Вукше,  казао да је образовање и константан рад оно што вам даје сигурност, те да је стално усавршавање уз рад  и вера у себе пут до успеха.

"Кинеска кошарка данас се развија по угледу на НБА. Све више улажу у европске играче и НР Кина као велика земља генерално све више улаже у спорт, " казао је у изјави Раца који данас ради управо у Кини.

 Наша репрезентација увек је била у врху светске кошарке и многи на том пољу уче од нас и угледају се на нас, додао је Драган Раца.

На питање да прокоментарише успехе нашег селектора Александра Ђорђевића Раца је казао да прати рад Ђорђевића, да је он као селектор "направио велики посао у последње време, за шта има и квалитета и воље.  Био је велики играч, а сада је велики тренер", закључио је Раца.

Народни посланик и члан Савета Универзитета Алфа Драгомир Карић је истакао да је сарадња у области менаџмента у спорту веома важна за тај универзитет и да је Алфа БК универзитет потписао споразуме о сарадњи са 12 универзитета у Кини.

Представник кинеске делегације и Универзитета Гуанки /Guangxi Universitiy/ Gao Weihong је после доделе титуле Раци рекао да Србија и Кина могу много да сарадјују не само у области спорта, да су спортисти и тренери из Србије надалеко познати. Он је истакао да иницијатива "Један појас - један пут " пружа велике могућности за сарадњу две земље у многим областима.