Алфа БК Универзитет
Студенти, срећан вам Дан студената!
  • вебсајтови
    факултета
Алфа БК Универзитет / Инфо / Вести / Студенти, срећан вам Дан студената!

Студенти, срећан вам Дан студената!

ВЕСТ, 04.04.2018

Данас је Дан студената, 4. Април.

Сваке године 4. Април се обележава у знак сећања на велике демонстрације које су у априлу 1936. Године организовали студенти у Београду против јачања фашизма у земљила 1936. године. Уједно, ово је дан сећања на студента права Жарка Мариновића који је тада убијен у сукобима који су избили широм Београда.

Жарко Мариновић је био сиромашни студент из Црне Горе. Као јако млад учествовао је у неколико штрајкова ученика, у писању комунистичких парола и регрутовању нових омладинаца.

Године 1933. завршио је гимназију и, иако није имао новца, уз помоћ пријатеља и Фонда за сиромашне ученике, Жарко је успео да оде у Београд и упише се на Правни факултет. Није много прошло пре него што се Жарко и у југословенској престоници повезао са револуционарним омладинци и био примљен у Комунистичку партију.

Током тридесетих година односи између Револуционарсног студентског покрета на Београдском универзитету и власти постајао је све затегнутији. Комунисти су организовали штрајкове, лепили су плакате и демонстрирали. Са друге стране, власт је одговорила организовањем "Организације југословенских националиста“ (ОРЈУНА), забраном протеста и на крају покушајем да уведе Универзитетску полицију.

Овом предлогу, који би фактички укинуо аутономију Универзитета, оштро су се успротивили студенти, али и многи професори.

Тако је 3. априла 1936. године отпочео генерални штрајк студената у Београду којима су се убрзо придружиле и колеге из Загреба, Љубљане, Скопља и Суботице.

На самом почетку штрајка, 4. априла, при покушају полиције и националистички опредељених студената да заузму зграде факултета дошло је до великих сукоба. Тада је, испред зграде Патолошког института Медицинског факултета, убијен Жарко Мариновић.

Каснија сведочења очевидаца дочарала су шта се догодило тог трагичног дана - Жарко се налазио у групи студената испред зграде факултета када је један други студент права и члан профашистичке "Организације националних студената“ Слободан Недељковић насрнуо ножем на студента права Јована Шћепановића. Жарко је притрчао да одбрани друга, али га је Недељковић тада убио ножем у леђа.

Вест о погибији Жарка Мариновића одјекнула је широм Београдског универзитета, а убрзо се прочула и у целој земљи. Власти су покушале да догађај брзо заташкају, па је Жарко већ сутрадан, рано ујутру, сахрањен на Новом гробљу.

Међутим, без обзира на брзину и тајновитост, на гробље је тог јутра 5. априла дошло неколико хиљада студената, а дошло је и до сукоба са полицијом која је покушала да заустави колону студената која је ишла данашњом Рузвелтовом улицом. Упркос свим мерама власти, студенти су читавог дана обилазили Жарков гроб и полагали цвеће.

И тако је Жарко Мариновић, сиромашни студент из Црне Горе, ушао у историју...

Његова смрт дала је нову снагу његовим колегама који су наставили борбу. Протест у којме је Жарко изгубио живот данас је познат под именом Априлски штрајк и у њему су се студенти изборили за повлачење одлуке о увођењу полиције на Универзитет и смену ректора Владимира Ћоровића.

Суђење за Жарково убиство одржано је јуна 1936. године и на њему је Слободан Недељковић проглашен кривим и осуђен на пет година затвора.

У периоду до почетка Другог светског рата, студенти Београдског универзитета су сваке године, упркос забрани, обележавали 4. април - дан Жаркове смрти. Након 1945. и промене власти, 1954. одлучено је да се 4. април обележава као Дан студената Београдског универзитета.

Скоро три деценије касније, 1972. године, остаци Жарка Мариновића су пренети у Алеју заслужних грађана на Новом гробљу и где се и данас налазе.