Dražen Jovanović

Prof. dr Dražen Jovanović, vanredni profesor
e-mail: drazen.jovanovic@alfa.edu.rs

Dražen Jovanović je rođen 25.03.1968. godine u Tuzli, opština Tuzla, BiH, gde je završio osnovnu školu, srednju školu i stekao zvanje građevinski tehničar visokogradnje.

Višu tehničku školu u Zrenjaninu upisuje 1992, a završava je 1996. godine i stiče zvanje inženjer za procesno mašinstvo.

Školovanje nastavlja 1997. godine upisom na treću godinu Tehničkog fakulteta „Mihajlo Pupin“ u Zrenjaninu, Univerzitet u Novom Sadu, na smeru diplomirani inženjer za razvoj – mašinska struka. Na ovom smeru diplomirao je 2000. godine.

Magistarske studije upisuje 2004. godine. Magistarski rad pod nazivom: Uloga menadžmenta u strateškom pozicioniranju i planiranju razvoja savremenog preduzeća, odbranio je 28. 06. 2007. godine na Tehničkom fakultetu „Mihajlo Pupin“ u Zrenjaninu, Univerzitet Novi Sad, iz Naučne oblasti: Upravljanje razvojem i na smeru postdiplomskih studija Upravljanje razvojem – proizvodni menadžment, na Katedri za Menadžment, i stekao akademski naziv: Magistra tehničkih nauka.

Doktorsku disertaciju pod nazivom: Istraživanje optimalnih pravaca strategijskog delovanja top menadžmenta preduzeća, odbranio je 14. 05. 2012. godine na Tehničkom fakultetu „Mihajlo Pupin“ u Zrenjaninu, Univerzitet Novi Sad, na Katedri za Menadžment, i stekao naučni stepen Doktor tehničkih nauka.

Od 2007. do 2012. godine je bio u stalnom radnom odnosu na Visokoj školi „Koledž zdravstvene njege“ u Bijeljini, u svojstvu predavača i izvodio nastavu iz predmeta: Preduzetništvo u zdravstvu, Marketing u farmaciji i Organizacija zdravstvene službe. Od 2010. pa do 2012. godine obavljao je funkciju predsednika Senata Visoke škole „Koledž zdravstvene njege“ u Bijeljini.

Od avgusta 2012. godine, izabran je u zvanje Docenta iz naučnih oblasti: Menadžment i Marketing i nalazi se u stalnom radnom odnosu na Univerzitetu „Bijeljina“ u Bijeljini, u svojstvu odgovornog nastavnika i izvodi nastavu iz predmeta: Preduzetništvo u zdravstvu, Marketing u farmaciji, Menadžment u farmaciji, Marketing i Menadžment u obrazovanju.

Od marta 2021. godine, izabran je u zvanje Vanrednog profesora iz naučnih oblasti: Menadžment i Marketing i nalazio se u stalnom radnom odnosu na Univerzitetu „Bijeljina“ u Bijeljini, u svojstvu odgovornog nastavnika i izvodio je nastavu iz predmeta: Preduzetništvo u zdravstvu, Marketing u farmaciji, Menadžment u farmaciji, Marketing, i Menadžment u obrazovanju do 01.03.2023. godine.

Od novembra 2012. godine pa do 01.03.2023. obavljao je funkciju Dekana Fakulteta zdravstvenih studija Univerziteta „Bijeljina“. Od januara 2014. godine pa do oktobra 2014. godine obavljao je funkciju i vršioca dužnosti Dekana Farmaceutskog fakulteta Univerziteta „Bijeljina“. U periodu od novembra 2012. godine pa do oktobra 2013. godine obavljao je i funkciju vršioca dužnosti Dekana Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta „Bijeljina“.

Od avgusta 2016. godine, izabran je u zvanje Docenta iz užih naučnih oblasti: Menadžment i Marketing, na „Alfa BK Univerzitet-u“ u Beogradu, u svojstvu odgovornog nastavnika i izvodi nastavu na osnovnim studijama iz predmeta: Osnovi menadžmenta, Menadžment ljudskih resursa, Organizaciono ponašanje, Organizacija preduzeća, Menadžment kvaliteta, Strategijski menadžment. Na master studijama je u svojstvu odgovornog nastavnika i izvodi nastavu na predmet Upravljanje preduzetničkim projektima, Upravljanje znanjem, Upravlјanje kvalitetom i informacioni sistemi i Menadžment tehnologija i inovacija. Na Doktorskim studijama je u svojstvu odgovornog nastavnika i izvodi nastavu na predmetima Strategijski menadžment, Organizaciono ponašanje, Upravlјanje kvalitetom i bezbednošću proizvoda i Informacione tehnologije u poslovanju.

Od avgusta 2021. godine, izabran je u zvanje Vanredni profesor za užu naučnu oblasti: Inženjerski menadžment.

Ministarstvo nauke i tehnologije Republike Srpske učestvovalo je u sufinansiranju izrade magistarske kao i doktorske teze Draženu Jovanović.

Osnovne oblasti interesovanja Dražena Jovanovića su sledeće naučne oblasti: menadžment, strategijski menadžment, menadžment ljudskih resursa, poslovno odlučivanje, razvoj proizvoda/usluga, više kriterijumska analiza, benčmarking, reinženjering, upravljanje kvalitetom, organizaciona kultura, marketing, strategijski marketing i upravljanje promenama. Akcenat u tom radu, stavljao je na kvantitativni pristup praktičnim problemima menadžmenta i industrijskog inženjerstva, kao i na primenu statističkih metoda za analizu stanja i problema u raznim oblastima menadžmenta. Iz ovih oblasti objavio je 51 rada, a od toga 10 radova su na SCI listi, a 9 radova su vidljivi na KOBSON-u. Bio je mentor, kao i predsednik komisije u izradi i odbrani većeg broja diplomskih i master radova na Farmaceutskom fakultetu, Univerziteta „Bijeljina“. Bio je mentor, kao i predsjednik komisije i član komisije u izradi i odbrani većeg broja diplomskih kao i master radova na sledećim fakultetima: Fakultetu za finansije, bankarstvo i reviziju, Fakultetu informacionih tehnologija i Fakultetu za menadžment u sportu „Alfa BK Univerzitet-u“ u Beogradu.

Copyright © 2022 | Dizajn i izrada “Great Shade Factory” | Sva prava zadržana Alfa BK Univerzitet