Представљање књиге РОМАН КРАЉИЦЕ НАТАЛИЈЕ

Позивамо вас на представљање књиге РОМАН КРАЉИЦЕ НАТАЛИЈЕ Драгутина Ј. Илића у уторак, 6. октобра у 11 часова у Клубу – књижари – галерији Гласник (Кнеза Милоша 16).

О књизи ће говорити др Жељко Милановић и др Светлана Томић, приређивач дела.

РОМАН КРАЉИЦЕ НАТАЛИЈЕ Драгутина Ј. Илића никад није објављен као књига; сачуван је само у периодици из 1923. године. У Цицварићевом Београдском дневнику уредништво га је с посебном препоруком најавило читаоцима: „Најтоплије препоручујемо читалачкој публици, да прати цео роман, који је пун нтересантности и истинитих података, пошто је писац и сам узео учешћа у многим потресним догађајима из бурног Наталијиног живота.“

У роману је веродостојно и живо пренета исповест једне од српских краљица, која открива тајне из живота династичке породице, па се зато дело може сматрати занимљивим и драгоценим извором за реконструкцију најдраматичнијег периода у развоју Србије.

Ово је истовремено есејистички драгуљ о историји неморала српских вођа и владара, део биографије краљице Наталије Обреновић и исечак из аутобиографије Драгутина Ј. Илића, у чијим се редовима наставља одраније започет пишчев бескомпромисни обрачун с краљем Миланом и његовим полицијским режимом.

Извор: СЛУЖБЕНИ ГЛАСНИК РС