Лидерство: Промоција књиге професора Станимира Ђукића на Сајму књига

Професор др Станимир Ђукић, са Факултета за менаџмент у спорту и Факултета за банкарство, рачуноводство и ревизију Алфа БК Универзитета, представио је своју књигу „Лидерство“ на штанду Фондације Браћа Карић, у оквиру Сајма књига у Београду. На овој промоцији наглашено је колико је лидерство од пресудног значаја у 21. веку, али и како се његова улога мењала кроз историју, од вођа племена и војсковођа, до модерних менаџера и директора великих компанија.

Професор Ђукић је кроз занимљиве примере илустровао како се развија лидер – од раног детињства и породичног васпитања до формирања личних вредности попут емпатије и људскости. Посебну пажњу посветио је анализи односа између селектора кошаркашке репрезентације Србије Светислава Пешића и капитена Богдана Богдановића, објашњавајући како њихова сарадња представља модел успешног лидерства у спорту. Ова два значајна имена српске кошарке су такође добитници Награде Браћа Карић, а Богдановић је уједно и дипломац Алфа БК Универзитета.

Професор је посебно нагласио важност хармоније у односима између лидера и чланова тима, као кључног фактора за постизање врхунских резултата, што је управо случај са Пешићем и Богдановићем, који заједно воде Србију до кошаркашких тријумфа.

Поред детаљног разматрања историјског развоја лидерства, професор Ђукић је на промоцији истакао и важност образовања и континуираног усавршавања у процесу формирања лидера. Он је указао да модерни лидери морају бити спремни да прихвате изазове брзо мењајућег света, у којем су технологија и иновације кључни фактори успеха. Лидерство више није само способност да се управља људима, већ и да се разуме глобални контекст и да се донесу одлуке које ће имати далекосежан утицај. Професор је нагласио да Алфа БК Универзитет игра важну улогу у овом процесу, кроз своје студијске програме који младим људима пружају неопходне алате за будуће лидерске позиције.

Такође, један од истакнутих делова промоције био је разговор о значају емоционалне интелигенције у лидерству. Професор Ђукић је истакао да успешни лидери нису само они који имају техничко знање и стратешке вештине, већ и они који поседују способност разумевања и управљања људским емоцијама. Он је нагласио да су саосећање и способност да се препознају потребе других од суштинског значаја за грађење јаких и успешних тимова.

Будите и ви међу лидерима за 21. век – упишите Алфа БК Универзитет!