Буди и ти део нашег тима у реалној и правој спортској игри

У светлу актуелне пандемије Kовид-19, Мастерс турнир у Мадриду је почео, али тенисери уместо рекета у рукама имају џојстике. Тенисери су црвену прашину од шљаке заменили меком подлогом тепиха у својим домовима. Мастерс турнир у Мадриду, као и многа друга спортска такмичења, суспендован је због ситуације изазваном пандемијом kоронавируса у свету, те су организатори Турнира дошли на идеју да организују витуелно такмичење и тиме помогну прикупљању средстава за угрожене играче којима је овогодишња сезона пропала.

Виртуелни турнир у Мадриду одржаће се од 27. до 30 априла 2020. године. Организатори овог Турнира обезбедили су новчани фонд од по 150.000 евра у обе конкуренције. Победници ће одлучити колико ће се од тога донирати тенисерима и тенисеркама који економски трпе због суспензије сезоне, а доданих 50.000 евра биће донирано за борбу против kоронавируса.
Виртуелни спорт је постојао и пре више од 50 година, као један вид друштвене игре у којој су важила одређена правила уз помоћ импровизоване опреме (табла, карте, коцкице, маркери…). Међутим, иако виртуелни спорт постоји већ више деценија, он никада, до данас, није имао улогу да замени спорт у реалном свету. Стога, овогодишњи виртуелни Мастерс у Мадриду представља симулационо такмичење креирано помоћу посебног софтверског програма који симулира праву игру. Да је реч о „озбиљној“ игри и спорту говори чињеница да је други тенис Света, Р. Надал због повреде леђа задобијене током играња виртуелног тениса, замолио да му се одложи меч.
https://www.vesti-online.com/rafa-nadal-povredio-ledja-igrajuci-virtuelni-tenis-morao-je-da-odlozi-mec-video/
Види на линку
https://www.youtube.com/watch?v=dWQBW4SO3S0
Као директан резултат текуће глобалне пандемије Цовид-19 долази до појава виртуелних спортова као што су виртуелни фудбал, виртуелна кошарка,витруелне трке формуле 1, виртуелни тенис, виртуелни маратон итд. Тако је нпр. овогодишњи Београдски маратон одложен због пандемије Цовид-19, али се, уз помоћ виртуелног света претворио у маратон подршке Србији у борби против епидемије. Иако окупљања у Кини још нису дозвољена, скоро 8.000 Кинеза трчало је свако своју трку како би из Кине подржали спорт и Београдски маратон. Такмичари су изабрали сопствене руте и километраже и сви су награђени двојезичним дипломама и медаљама.
https://www.rts.rs/page/sport/sr/story/87/atletika/3936149/virtuelni-beogradski-maraton-koronavirus-pomoc-kina.html
Спорт (у реалном, па и виртуелном свету) је несумњиво једна од најуспешнијих области привредног и друштвеног живота у Свету, али и нашој земљи. Самим тим на Факултету за менаџмент у спорту Алфа БК универзитета се школују и оспособљавају кадрови који ће унапредити организацију и функционисање самог система спорта у Србији. Ово представља резултат рада пажљиво изабраног тима професора, који перманентно ажурирају наставне планове и програме прилагођене најновијим научним сазнањима из области спорта, менаџмента у спорту и тренажним технологијама.

Буди и ти део нашег тима у реалној и правој спортској игри!
Ваш АЛФА БК Универзитет
alfa.edu.rs пратите нас и на инстаграм профилу
инфо: 063-313153