Нови Зборник Факултета за стране језике Алфа БК Универзитета

Драги пријатељи и колеге,

Са великим задовољством вас обавештавамо да је зборник радова са прошлогодишње међународне конференције Факултета за стране језике ЈЕЗИК, КЊИЖЕВНОСТ И ИГРА. изашао из штампе. Тема сепоказала подстицајном за интердисциплинарна истраживања, отварила je низ значајних питања и упутила на различите правце истраживања. Зборник има 407 страна, садржи 25 радова домаћих и иностраних научника, и илустративни материјал. Уредили су га проф. др Светлана Томић, доц. др Артеа Панајотовић и проф. др Александар Прњат.

Поред четири чланка пленарних излагача који тематизују игру у књижевном стваралаштву Истока и Запада, језичке игре код савремених америчких песника, могућности тумачења видео-игара као књижевних текстова, те употребу књижевности и игара у циљу јачања еколошке свести ученика, ова књига садржи  још седамнаест радова учесника. Неколико текстова посвећено је односу игре и поезије, у књижевности за одрасле и у књижевности за децу, пародији и шекспировском метатеатру. У другим чланцима представљен је друштвени развој игара у књижевности, плеса у модерној уметности. Осмишљен је и нов студијски предмет о зачетницама модерне игре у Србији.

Осветљен је значај дечије игре у раном развоју личности и креативности, али и игра као наставна стратегија за децу млађег школског узраста. На грађи из поетских текстова испитује се игра речима, игра се такође користи као метафора за однос књижевности и филозофије. Радови који се тичу методике наставе показују важност бављења сценском уметношћу и драматизацијом, коришћење различитих игара у настави, осавремењивање наставе књижевности помоћу нових технологија, док се лингивстичка истраживања усредсређују на епистемолошку анализу ЛЕГО система.

Посебна нам је част што у овом Зборнику радова имамо прилику да објавимо текстове који су били специјалан део програма. Реч је о излагању проф. др Наде Тодоров о бројалицама и књизи Бранислава П. Милинкова Елементарне игре мога краја (Сомбор: Библиотека „Карло Бијелицки“) чије је фототипско издање било представљено на конференцији. Један одломак  драмског текста професора Пете београдске гимназије, Растка Јефтовића, био је приказан на сцени нашег Факултета са учешћем гимназијских ученица. Објављујући драму, Професорке Прве женске гимназије, хтели смо да допринесемо прослави 115 година од оснивања те важне образовне институције и наставимо чување сећања на  најистакнутије интелектуалке српског и  југословенског друштва.

Зборник је доступан онлајн и може се слободно преузети са следећих линкова:

fsj.alfa.edu.rs

academia.edu

researchgate.net