Prof. dr Aleksandar Prnjat na javnoj raspravi o formiranju Nacionalne akademije

Prorektor za naučno-istraživački rad Alfa BK univerziteta, prof. dr Aleksandar Prnjat učestvovao je na javnoj raspravi o nacrtu Zakona o Nacionalnoj akademiji za stručno usavršavanje u javnoj upravi

Dana 12. 05. 2017. godine u organizaciji Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Vlade republike Srbije, Saveta Evrope i Kancelarije Evropske Unije u Beogradu, održan je završni okrugli sto u okviru javne rasprave o nacrtu Zakona o Nacionlnoj akademiji za stručno usavršavanje u javnoj upravi. Profesor Prnjat je pozvan da kao eminentan stručnjak iz oblasti koja je predmet uređenja navedenog zakona uzme učešće u javnoj raspravi i iznese svoje komentare i sugestije.

Okrugli sto je održan u Klubu narodnih poslanika u Beogradu, od 10.00 do 14.00 časova.

U ime Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave učesnicima se obratila ministarka Ana Brnabić. Ona je istakla da će Nacionalnom akademijom naša zemlja dobiti sistem u kome novi zakoni mogu mnogo brže da budu implementirani jer će akademija na mnogo širem opsegu obučavati službenike republičke uprave kao i javne službenike na lokalnom nivou, ukljućujući i novoizabrane predsednike opština.

U svom izlaganju profesor Prnjat se osvrnuo na ovaj predlog istakavši da se time pokreće jedno od temeljnih pitanja naše zapadne civilizacije na koje je ukazao još Platon: potencijalna napetost između demokratije i stručnosti, odnosno, između demokratski izabranih upravljača i njihove stručne obučenosti i pripremljenosti za službu za koju su izabrani. Profesor Prnjat je takođe komentarisao definiciju stručnog usavršavnja koja je data u nacrtu Zakona o nacionalnoj akademiji, fokusirajući se na ,,sticanje stavova i vrednosti“. On je ukazao na moguće prigovore ovom određenju iz antipaternalističke perspektive. On je potom, pozivajući se na Imanuela Kanta i Džona Rolsa i njihovu ideju jave upotrebe uma, izložio etičku argumentaciju za prevazilaženje ovog problema.