Едиција „Нови видици“ Факултета за стране језике Алфа БК Универзитета

Нови увиди и значајни доприноси проучавању језика, књижевности и културе

Пре шест година, на Факултету за стране језике Алфа БК Универзитета, покренута је едиција Нови видици са циљем да се научна и шира јавност упозна са најновијим истраживањима језика, књижевности и културе. Промоција прве две научне монографије одржана је 25.фебруара 2015. године, у Римској дворани Библиотеке града Београда, када су биле представљене књига проф. др Светлане Томић Реализам и ставрност: нова тумачења српског реализма из родне перспективе и књига проф.др Маје Ћук Маргарет Етвуд и мит: нови свет у боји древних предања. О првој књизи, у којој су први пут дела класика српског реализма анализирана заједно са делима некад чувених књижевница тог периода, похвално се писало у најугледнијим иностраним научним часописима. Друга поменута књига прва је студија у Србији која је у целини посвећена Маргарет Етвуд и уврштена је у уџбеничку литературу за мастер студије „Језик, књижевност, култура“ на Филолошком факултету Универзитета у Београду.

Од тада до данас, Факултет за стране језике Алфа БК Универзитета из године у годину је објављивао пионирске студије из језика и књижевности. Филозофија у Хамлету (2015) мр Јасминке Марић размотрила је онтолошке проблеме ове трагедије и њене метафизичке дискурсе. Књига Доприноси непознате елите: могућности сасвим другачије будућности (2016) проф.др Светлане Томић први пут је објаснила важност мемоара славних жена и улогу преводитељки у српској култури 19.века. Студија проф. др Мелине Николић Критичка анализа конфронтационог дискурса (2018) први пут је код нас, са становишта критичке анализе дискурса, проучила један посебан тип јавног дискурса – конфротационе интервјуе, и то уз поређење српских и енглеских ТВ интервјуа, дајући оригинални допринос нашој лингвистици и анализи дискурса.

Прво темељно истраживање међуодноса спортске терминологије енглеског и српског језика на нашим просторима спровела је доц.др Валентина Будинчић. Њена монографија Англицизми у спортској терминологији (2018) може бити корисна за све оне које интересује англицизација српског језика, али и за оне које занима спортска терминологија. У тој књизи се анализира оправданост употребе енглеских термина и дају се препоруке које би требало да воде ка стандардизацији и доведу до њихове јасније и прецизније језичке употребе.

Најновије публикације такође припадају новим видицима. Проф.др Светлана Томић у књизи Славне и игнорисане: ка критичкој култури памћења (2018) показала је да најзначајније жене у српској култури нису биле заборављене већ систематски игнорисане те да је још увек актуелна гробна метафора пропадања јавног сећања на њих. Монографија Тера Аустралис: Митопоетика припадања (2019) доц.др Тијане Парезановић први пут у српску англистику уводи поезију са подручја Аустралије, коју представља кроз сплет митолошких, историјских и културолошких појмова. Студија Мага Магазиновић: сећање, чињенице, интерпретације (2019) проф.др Светлане Томић први пут осветљава процесе уздизања славе и политичког блаћења врсне интелектуалке за коју се некад знало да је у рангу изврсности са Исидором Секулић.

Све књиге из едиције Нови видици Факултета за стране језике Алфа БК Универзитета високо су оцењене од стране угледних домаћих и иностраних научника и научница, а привлаче и пажњу утицајних медија. Неке од студија су у целини дигитализоване и доступне за преузимање са сајта www.academia.edu, где се можете уверити у траженост ових истраживања.